Šarišské pekárne a cukrárne investujú do pekárenských mrazených výrobkov

18.10.2004 Celý región

Dovedna 40 miliónov korún investovali doteraz Šarišské pekárne a cukrárne (ŠPaC), a. s. , Prešov do technológie a do výstavby objektov na výrobu pekárenských...
Dovedna 40 miliónov korún investovali doteraz Šarišské pekárne a cukrárne (ŠPaC), a. s. , Prešov do technológie a do výstavby objektov na výrobu pekárenských mrazených výrobkov.

S investíciou v sídle spoločnosti začali v roku 2000. Po rozšírení prevádzky v júli t. r. , ktoré si vyžiadalo polovicu z doterajších nákladov očakávajú, že vyrobia tohto roku 600 ton. Vlani objem produkcie činil 500 ton.
Predseda predstavenstva a. s. Viliam Šofranko informoval, že tento druh produkcie predstavujú predovšetkým plnené pľundrové výrobky. Pľundra je druh cesta podobného lístkovému, kysnuté špeciálnou technológiou. Plnky sú sladké aj slané. Výhodou tohto tovaru a príčinou zaradenia do sortimentu je dlhšia doba spotreby.
Zámerom do roku 2006 je dosiahnuť 20-percentný podiel mrazených pekárenských výrobkov na celkovom objeme výroby. Zatiaľ ich vyvážajú do ČR, rokovali aj so záujemcami o dodávky z Nemecka, Francúzska a Talianska.
ŠPaC dnes vyrábajú okolo 200 druhov výrobkov, Šofranko je presvedčený, že ich neminie špecializácia. Menej efektívne výrobky, namáhavé na ručnú výrobu, zrejme prenechajú menším výrobniam.
Napriek rozšíreniu výroby tohto roku počet zamestnancov poklesol oproti stavu v roku 2003 o 20 osôb na 480. Mesačne spotrebujú 900 ton múky, naviazaní sú na mlyn v Trebišove. V roku 2003 zaznamenali tržby z vlastných výrobkov 330 miliónov korún.
Okrem Prešova má firma prevádzku v Bardejove. Ďalšiu vo Svidníku v rámci tohoročnej reštrukturalizácie ako neproduktívnu zrušili, nepustili však svoje trhy a majú tu distribučnú prevádzku, zásobujú aj Stropkov.
(jj)
 

Vyberte región